(Foto: bildemontasje). I en tid hvor urfolksspråk over hele verden står overfor utryddelse, opplever det pitesamiske språket en gradvis vitalisering. I Saltdal kommune er det nå satt i gang et ambisiøst prosjekt for å etablere et pitesamisk språksenter, som har som mål å sikre språkets fremtidige bruk og utvikling. Prosjektet er tildelt Sállto bidumsáme guovdátj og er finansiert av Sametinget. Tilskuddsbrevet kan du lese her.
“Jeg er utrolig glad for at Sametinget har støttet dette prosjektet, det betyr ALT for oss som har kjempet for pitesamisk språk i Norge. Nå får vi endelig plassert språkarbeidet som vår organisasjon bestandig har drevet med, inn mer formelle former og kan rapportere dette inn til språkavdeling på Sametinget. Samtidig har jeg ærefrykt for språkets, og sentrets utfordringer, samtidig som jeg gleder meg til å ta fatt på alle mulighetene.” sier Stig Morten Kristensen, daglig leder i Sállto bidumsáme guovdátj.
Kristensen legger til “Sametinget ordning er slik: samiske språksentre under etablering kan søke om tilskudd i oppstartsfasen, det har vi nå gjort, i tre år får vi så et stadig økende tilskudd. 3 år etter oppstart, kan så språksenteret søke om å komme inn i Sametingets budsjett for årlig grunntilskudd og aktivitetstilskudd“
Pitesamisk språk, som er en viktig identitetsmarkør for pitesamene, har vært truet, men gjennom målrettet innsats håper man nå å snu denne trenden. Sállto pitesamisk språksenter har flere hovedmål som dekker både kortsiktige og langsiktige behov. Det første og viktigste er å dokumentere, styrke og videreutvikle pitesamisk språk. Ved å tilrettelegge for økt bruk og synlighet, samt skape et sterkt språkmiljø, håper prosjektet å tiltrekke nye språklærere og brukere, samtidig som det beskytter språket mot ytterligere press.
Utvikling av opplæringsmateriell er også en sentral del av prosjektet. Dette inkluderer produksjon av bøker, digitale ressurser og språkapper for ulike aldersgrupper, noe som skal gjøre det lettere for både skoler og enkeltpersoner å lære språket. Etablering av språkarenaer, hvor folk kan praktisere pitesamisk, samt organisering av språkkurs på ulike nivåer, er også viktige tiltak. På sikt vil kursene utvides i takt med at mer undervisningsmateriell blir tilgjengelig.
Sállto pitesamisk språksenter planlegger også å arrangere kulturelle arrangementer og festivaler for å fremme pitesamisk språk og kulturarv. Synliggjøring av språket i offentligheten er et annet fokus, med mål om å øke bruken av pitesamisk både i sosiale medier og redaktørstyrt presse. Temaordlister for skilting i offentlige bygg, skoler, og andre arenaer er allerede under arbeid.
Samarbeid med andre samiske språksentre og organisasjoner er en sentral del av strategien for å dele ressurser og erfaringer. Ved å knytte bånd til forskningsinstitusjoner håper man også å styrke forskningen på pitesamisk språk.
Engasjement fra både enkeltpersoner og institusjoner, inkludert Sametinget, vil være avgjørende for prosjektets suksess. Målet er en levedyktig fremtid for pitesamisk, hvor språket får en naturlig plass både i lokalsamfunnet og det større samiske fellesskapet.