Som et ledd i arbeidet med å bevare og styrke de sårbare ume- og pitesamiske språkene, arrangerer Samiskt språkcentrum i samarbeid med kommunene i Veärbmie-nettverket et strategimøte i Arjeplog 5.–6. november 2024. Dette møtet representerer et betydningsfullt steg for å fremme noen av de mest sårbare samiske språk på begge sider av den svensk-norske grensen.
Møtet er ett av de første i sitt slag på grasrotnivå, og har som mål å samle språksamfunnene og aktører som jobber med ume- og pitesamisk språk, og man ønsker å skape en plattform for samarbeid og erfaringsutveksling, hvor man ser på felles utfordringer og muligheter. Aktører fra Sverige og Norge er involvert, noe som understreker betydningen av grenseoverskridende samarbeid for å styrke disse minoritetsspråkene.
Kartlegging og fremdrift På møtet vil deltakerne bygge videre på tidligere kartlegginger av språkenes situasjon, blant annet rapportene fra 2019 i Luleå og 2022 i Storjord og Korgen, utført av Sametinget.
- Kartläggning umesamiska – Sametinget
- Kartläggning pitesamiska – Sametinget
- Rapport om umesamisk språk på norsk side – Sametinget
- Rapport om pitesamisk språk på norsk side – Sametinget
Disse kartleggingene har pekt på mange av utfordringene språksamfunnene står overfor, blant annet mangel på ressurser, språkundervisning, og generasjonsoverføring. Dette strategimøte for ume- og pitesamisk språk skal følge opp. og konkretisere hvilke tiltak som må til for å forbedre språksituasjonen de kommende årene.
Bidrag fra flere aktører. Blant de viktigste innslagene i programmet er presentasjoner og panelsamtaler med ulike aktører som jobber med samiske språk, både i Sverige og Norge. Organisasjoner som Álgguogåhtie – Umesamer i samverkan, Hemnes Umesamiske Forum, og Sállto bidumsáme guovdátj/Duaddara ráfe vil dele erfaringer og strategier for å bevare og revitalisere de respektive språkene.
Møtet gir også en viktig mulighet for å belyse hvordan samarbeid på tvers av grenser og språk kan gi økt styrke til arbeidet med samisk språkreising. Spørsmål som «Hva er de største behovene?» og «Hvordan kan vi samarbeide over språk- og landegrenser?» står sentralt i panelsamtalen som arrangeres på den første dagen av møtet.
Veien videre: Møtets andre dag fokuserer på konkrete tiltak og planer for fremtiden. Deltakerne vil delta i workshops der de i grupper identifiserer prioriterte tiltak og diskuterer hvilke ressurser som er nødvendig for å realisere disse. Interreg Aurora-programmet, som tilbyr støtte til grenseoverskridende prosjekter, blir også presentert som en potensiell finansieringskilde for fremtidige prosjekter.
Dette strategimøtet er bare starten på en lengre prosess. Det vil bli fulgt opp av møter med flere aktører, inkludert utdanningsmyndigheter, som har en viktig rolle i arbeidet med samiske språk. Hensikten er å sikre at fremtidige generasjoner av ume- og pitesamisktalende har tilgang til utdanning og ressurser som gjør det mulig å bevare og utvikle språket.
Et felles ansvar: Gjennom dette møtet håper arrangørene å inspirere og motivere deltakere til å ta aktive roller i arbeidet med å styrke språkene. Ved å lære av hverandres erfaringer og samarbeide på tvers av grenser, kan det skapes nye muligheter.